hvordan finne R Y P E N E ?
- ved ankermann Egset -



Siden vi nok er nordeuropas mest uerfarne jaktlaug og vi ligger godt under gjennomsnittet på 1,7 felte ryper per jakt dag bør vi gjøre noe for å finne denne rypa. Til nå har vi prøvd ut ”learning by doing” metoden og jeg kan ikke akkurat si at den i skrivende stund har gjort oss noe klokere. I denne sammenheng syntes jeg at det var på høy tid å få litt teori inn i bildet. Det er vel ikke noe å legge skjul på at vi er en gjeng med teoretikere og vi må tilegne oss ny kunnskap gjennom lesing og ikke prøving.

I Norge har vi to forskjellige type rype, lirype og fjellrype, og begge disse blir det drevet jakt på. Størrelsen på rypa er 38-41 cm og de veier 450-700 gram. Lirypa er noe mindre enn fjellrypa. Vinterdrakten er heldekkende hvit med svarte stjertfjær, svart nebb og rød kam over øyet. Hannens kam er størst. Om våren er hannen rødbrun på hodet, hals og bryst, ellers mest hvit. Om sommeren og høsten er drakten til hannen rødbrun, hunnen gulbrun, med hvite vinger og svart stjertfjær.

Sangen er vanligvis et skrattende «kæuv kehehehehe-ehe-ehe». I spillet har hannen et kvekkende «gopakk, gopakk» og akselererende serier, «ka ke ke-ke-ke-ke-kekekekeker». Hunnen mjauer «njau».

På min første jakttur med endeli jaktlaug gikk jeg hele dagen uten å se en eneste rype, mens det formelig aula rund andre i lauget. Jeg har gått litt å grubla rundt dette de siste dagene og jeg har kommet frem til to ting: Den ene er at jeg neste gang skal gå i sammen med jeger Knudsen (han avgir en spesiell lukt som rypene tiltrekkes av) og den andre er at været må ha stor betydning for hvor rypa befinner seg. Ikke før jeg hadde tenkt den tanken kom jeg over en artikkel på Villmarksliv.no som bekreftet min ”hypotese”. Med utgangspunkt i denne artikkelen fikk jeg lyst til å videreformidle denne kunnskapen til jaktlauget. 

Neste gang vi skal på laugstur bør samtlige ha memorert følgende punkter :

  1. Er bærhøsten dårlig, kan rypene trekke ned i bjørkebeltet.
  2. Har sommeren vært tørr, holde rypene seg i våte områder, som myrer og bekkedaler.
  3. Har det vært mye nedbør, foretrekker rypene tørre områder, som lyngrabber.
  4. Lirypa trives best i nærheten av vierkjerr – og kan finnes her hele høsten.
  5. Rype liker variasjon i kosten. I kupert terreng er variasjonene i plantelivet størst.
  6. I tåke trekker rypene oppover i terrenget – og følger tåka ned igjen når den trekker seg tilbake.
  7. Legger snøen seg i fjellsidene, vil rypa ofte flokke seg i snøkanten.
  8. Rypene liker skjul. Dette finner de på lesidene av landskapsformasjoner og i selve vegetasjonen.
  9. Se etter områder hvor det er mye blåbær, harerug, krekling, skinntryte og tyttebær. Dette er rypemat!
  10. Fjellrypa finner du helt øverst i rypefjellet – i urer og ras, og rundt toppene.
 

Tidlig i september er rypene ganske opptatt av samme område. Blir de skremt, vil de sannsynligvis trekke tilbake etter en stund. Mens slutten av september blir de mer vare og flyr gjerne lengre vekk fra der de blir skremt opp. Og utover høsten kan vi presse de ut av området for godt.  

Dette var bare hurtig leksjonen. For mer utfyllende informasjon om hvert punkt kan du finne artikkelen her: http://www.villmarksliv.no og for mer fakta: http://no.wikipedia.org/wiki/Ryper

Da vil jeg bare ønske god jakt til hele endeli Jaktlaug og andre som fatter interesse for dette.

- Vår mann med et våkent blikk på rypesituasjonen,
Sjur Egset.